Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam je dla córki na drugie śniadanie do szkoły.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 232
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 88
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 101
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 161
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 232
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 88
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 101
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 161
Składniki
Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie łączymy cukier z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20min 200C