Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z borówkami

Drożdżowe z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 2846

Dodano:

Odsłon: 6151

Podam wam dziś przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej drogiej koleżanki Honoratki. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a w znikaniu jeszcze szybsze. Nie wiem co o tym sądzicie ale moje potrawy ostatnio robią mi psikusy chleb na maślance pokazał like zaś dzisiejsze drożdżowe ma ładną uśmiechniętą minkę widoczną gołym okiem czyż nie ?

Składniki

  • Do większej miski wrzucić w następującej kolejności:
  • 85 g drożdży świeżych,
  • 4 jajka (wcześniej roztrzepać widelcem),
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • dowolny aromat (ja dałam cytrynowy).
  • kruszonka.
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła (dałam solla z Biedronki).
  • dodatkowo:
  • 300 g borówek.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe z borówkami

Przygotowanie

  1. Do miski dodać wszystkie składniki w takiej kolejności jak opisane i pozostawić bez mieszania na około 3 godziny ( można mniej ). Gdy już jest widoczna praca drożdży, całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.

  2. Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 24 * 35 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzch wyłożyć owoce borówki ( może również być bez owoców ).

  3. Gdy już mamy wyłożone owoce, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości w kruszonkę.

  4. Przygotowaną kruszonką posypać ciasto z owocami. Ciasto tak przygotowane postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  5. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Upieczone ciasto środkiem się zapadło ale to wina owoców zakalca nie ma. Jeśli ktoś woli mniej przypieczone wystarczy z 15 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową.

  6. Takie ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao czy szklanki zimnego mleka. Ciasto wyszło fajne kruche a owoc borówki fajnie komponuje się z ciastem drożdżowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń