Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, pulchne i pyszne.
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 95
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 513
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 319
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1947
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 95
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 513
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 319
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1947
Składniki
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru kryształu. Mleko lekko podgrzewam. Łyżką ucieramy żółtka z cukrem pudrem.
Mąkę przesypujemy do większej głębokiej miski, dodajemy podrośnięte drożdże i resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Potem połowę ciasta przekładamy ( jest dość rzadkie ) do natłuszczonej tortownicy 25-26 cm. Równomiernie rozkładamy dobrze obcieknięte kawałki dyni i przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto powinno jeszcze chwilę odpocząć i podrosnąć.
Potem pieczemy w 170 C około 40 minut.