Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe z kremem i malinami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 250
Składniki
Do przesianej mąki dodaj drożdże, cukier i sól; wymieszaj. Dodaj jajka, przestudzony tłuszcz oraz mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 60-90 min. Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz roztopiony tłuszcz. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30-40 min. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C.
Żelatynę rozpuść we wrzątku, przestudź. Śmietankę ubij. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewaj żelatynę. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem i wciśnij maliny. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie