Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaki poukładałam piętrowo. Pieczona w największej tortownicy, wyszła wysoka i okazała. W dodatku smaczna :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11290
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1206
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11833
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1689
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11290
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1206
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11833
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1689
Składniki
Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać. Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką. Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło. Wygniatać jeszcze ok 5 minut. Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut. Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm. Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim. Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.