Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe z piekarnika"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 59
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3613
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 131
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 59
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3613
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 131
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj 1 jajko, stopione masło i rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Mielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili oraz 1 jajko. Dopraw solą i pierzem. Ciasto drożdżowe lekko wyrób i cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój krążki. Na środku każdego połóż porcję farszu i mocno sklej brzegi ciasta.
Pierogi ułóż na blasze przykrytej pergaminem i odstaw na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz na złoty kolor ok. 15 min w temp. 210°C. Podawaj ciepłe, z kleksem śmietany, posypane mieloną papryką i udekorowane zieleniną.Źródło: Naj