Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6286
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 766
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6286
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 766
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, jajka i letnie mleko. Zagniatamy pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do casu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Keksówkę lubi inną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wierzch ciasta. Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią ciasto. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.