Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, chyba już z ostatnimi w tym sezonie truskawkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4628
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12505
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5699
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7092
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4628
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12505
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5699
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7092
Składniki
Masło rozpuścić i schłodzić. Na dno dużej misy wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier, rozkruszone drożdże, masło . Nie mieszać! Pozostawić rozczyn na ok.7-8 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto na blachę /23x35/ wyłożoną papierem do pieczenia i postawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, ponakłuwać patyczkiem i ułożyć na wierzchu połówki truskawek /przekrojoną częścią do góry/. Posypać kruszonką zrobioną z podanych składników i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić w nim ciasto na ok godzinę. Wyjąć, pokroić i zajadać. SMACZNEGO!