Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką to idealne ciasto na lato, szczególnie na grilla, piknik czy inne imprezy plenerowe. Nie wymaga przechowywania w lodówce, a wręcz przeciwnie – ciepło mu służy! Sezonowe i kochane przez wszystkich truskawki nadają ciastu słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, zwłaszcza na proces wyrastania.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112830
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 117
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 260
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 381
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 663
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112830
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 117
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 260
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 381
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 663
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i utrzyj na jednolitą kruszonkę. Wstaw ją do lodówki do momentu wykorzystania.
Przygotuj ciasto. Jogurt delikatnie podgrzej i dodaj do niego drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder, wanilię, jajka, miękkie masło i jogurt z drożdżami. Wyrabiaj ciasto robotem przez 8 minut. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto odgazuj poprzez kilkukrotne uderzenie pięścią i zagniecenie. Rozprowadź je w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem.
Truskawki umyj i pokrój na połówki i ćwiartki. Ułóż owoce na wierzchu ciasta i delikatnie wciśnij. Całość posyp kruszonką. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką piecz przez ok. 55-60 minut. Deser podawaj na ciepło lub zimno.