Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką. Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym".
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 113
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4581
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 187
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 281
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 113
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4581
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 187
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Zagrzej mleko (powinno być ciepłe) dodaj drożdże i zamieszaj, odstaw na 10 min. Mąkę, cukier, szczyptę soli i masło posiekaj razem (ja to wszystko wymieszałam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego), dodaj jajko i rozczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 2 godzin). Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj powidłami, zroluj wzdłuż krótszego boku. Pokrój roladę na "plasterki" (u mnie wyszło ich 13) i każdy skręć delikatnie. Następnie posmaruj mlekiem i posyp kruszonką (przepis na kruszonkę "podkradłam" Obserwatorowi: 30 g mąki, 20 g masła, 30 g cukru pudru). Piecz w 180 stopniach (góra-dół) ok. 15 min, wyjmij i studź na kratce. Smacznego. [Ponieważ nie potrzebowałam wszystkich bułeczek, zamroziłam je, teraz wystarczy na chwilę wyjąć bułeczkę wsadzić do lodówki (ok. 3 godziny, ale wydaje mi się ta czynność zbyteczna i że można od razu piec w piekarniku) i w piekarniku upiec tak samo jak świeże. W smaku i swojej miękkości nic nie tracą].