Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, nie za slodkie, mieciutkie drozdzowe zawijaski. Przepis na 36 dosc duzych sztuk.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1627
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38584
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1322
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1627
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38584
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1322
Składniki
Mleko podgrzac. W cieplym rozgniesc drozdze z cukrem, odstawic rozczyn do wyrosniecia.
Do duzej miski wsypac 800g maki, sol, wlac olej i wbic dwa zoltka, dodac rozczyn i zagniesc ciasto. Powoli dodawac pozostala make, tak, by ciasto nie bylo zbyt twarde. Odstawic je na 40 minut do wyrosniecia, w cieple miejsce, przykryte sciereczka.
Ciasto podzielic na pol- jedna polowe rozwalkowac i wycinac z ciasta kwadraty 10x10 cm. Jeden bok kwadratu naciac w 4-5 miejscach, tak by powstal "grzebien"- ciasto rozcinac do polowy dlugosci. Na nienacieta czesc polozyc lyzeczke dzemu, zwinac, tak, aby uzyskac ksztalt ze zdjecia( koniec zabkow musi byc na spodzie- dotykac blachy- inaczej zawijaski sie rozwina). Ciastka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem (maslo, olej), posmarowac je rozmaconym jajkiem- piec do zezlocenia- u mnie ok 25 min w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przykryc je sciereczka, zostawic do wystygniecia. Zimne posypac cukrem pudrem.