Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste bułeczki drożdżowe w formie ślimaczków, z nadzieniem śliwkowo-migdałowym. Idealne na jesienny podwieczorek z kubkiem herbaty
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3530
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 369
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1754
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3530
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 369
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1754
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki: wlać szklankę ciepłego napoju roślinnego, dodać opakowanie suszonych drożdży, 3 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta, które się nie klei. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, żeby odrobinę zmiękły i zeszła z nich skórka. Daktyle także zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. W tym czasie śliwki wypestkować i pokroić w mniejsze części Śliwki, obrane migdały, odsączone daktyle i karob lub kakao zblendować, jednak nie na całkiem gładką masę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę ugniatać, po czym rozwałkować na prostokąt ok. 0.5 cm grubości, podsypując lekko mąką. Rozsamrować na cieście nadzienie, a następnie zwinąć całość w rulon. Pokroić na 10-12 części i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym przykryć ściereczką do czasu nagrzania piekarnika
Piekarnik nagrzać do 180°, z opcją góra-dół. Piec bułeczki przez 15 minut. Po ostygnięciu można polukrować Smacznego!