Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 1
Dodano: 04.12.2009
Odsłon: 2793
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do dużej miski dodajemy w kolejności: jaja, rozkruszone drożdże, cukier puder, olej, mleko, mąkę.
Nic nie robiąc odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką.Wyłożyć na dużą blachę. Wg uznania można dodać owoce i na to kruszonkę lub bez owoców. Piec w ok 180 stopni (grzałka góra i dół) aż będzie dobre (sprawdzić patyczkiem).
KRUSZONKA: mąkę wymieszać z cukrem i dodać miękką margarynę. Szybko zagnieść. Można dodać też cukier waniliowy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

saradk 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zawsze dodawałam zimne mleko i za każdym razem wychodziła. Muszę spróbować z ciepłym mlekiem i sprawdzić :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Znam ten przepis i robiłam to ciasto. Jest bardzo dobre i polecam je "leniwym" gospodyniom. Dziwi mnie tylko, dlaczego dodajesz zimne mleko? Drożdżowe "lubi" ciepłe składniki, a w szczególności mleko, które musi być dobrze zagrzane do tego rodzaju ciasta. Poza tym jajka lekko powinny być ze sobą roztrzepane. Mimo to polecam ten przepis. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz