Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki podane są na 1 keksówkę o wymiarach 30x10. Zamiast kakao można dodać odrobinkę aromatu waniliowego, otrzymamy wtedy naturalną drożdżówkę.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru, 1 łyżką śmietany i mlekiem. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Jajka zmiksować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Powstałą masę wymieszać dokładnie z mąką, rozczynem drożdżowym oraz miękkim masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na stolnicę. Jeżeli ciasto wyszło nam rzadkie to podsypujemy go mąką do momentu, kiedy będzie się go dało rozwałkować. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem, posypujemy 3 łyżkami cukru i kakaem. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, aby jeszcze troszkę podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 45 min. Smacznego.