Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowa, mocno pistacjowa i mocno pyszna
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116958
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8026
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1646
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116958
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8026
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1646
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Składniki
Wszystkie składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wlewamy mleko i wodę, wkruszamy do tego drożdże, wlewamy olej oraz wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Dosypujemy do tego partiami mąkę oraz szczyptę soli, wyrabiamy całość na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło ono swoją objętość.
Czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej (pamiętajmy, aby miska nie dotykała wody w garnku).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 kawałki. Z każdego kawałka robimy kulę i rozwałkowujemy ją tak, aby powstały okrągłe placki (wszystkie tej samej wielkości). Pierwszy placek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go rozpuszczoną czekoladą, kładziemy na niego drugi placek i również smarujemy go czekoladą. Postępujemy tak, aż posmarujemy wszystkie placki. Ostatni powinien pozostać nie posmarowany z wierzchu czekoladą, smarujemy go rozkłóconym jajkiem.
Na środku ostatniego placka kładziemy miskę. Ciasto, które wystaje poza miskę, nacinamy nożyczkami na 12-13 części.
Każdą z części wywijamy o 180 stopni i odwrócone części smarujemy jajkiem.
Zdejmujemy miskę ze środka ciasta i w jej miejsce sypiemy posiekane pistacje. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.