Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowa, mocno pistacjowa i mocno pyszna
Polecam.
Odsłon: 832
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Polecam.
Odsłon: 832
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Składniki
Wszystkie składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wlewamy mleko i wodę, wkruszamy do tego drożdże, wlewamy olej oraz wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Dosypujemy do tego partiami mąkę oraz szczyptę soli, wyrabiamy całość na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło ono swoją objętość.
Czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej (pamiętajmy, aby miska nie dotykała wody w garnku).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 kawałki. Z każdego kawałka robimy kulę i rozwałkowujemy ją tak, aby powstały okrągłe placki (wszystkie tej samej wielkości). Pierwszy placek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go rozpuszczoną czekoladą, kładziemy na niego drugi placek i również smarujemy go czekoladą. Postępujemy tak, aż posmarujemy wszystkie placki. Ostatni powinien pozostać nie posmarowany z wierzchu czekoladą, smarujemy go rozkłóconym jajkiem.
Na środku ostatniego placka kładziemy miskę. Ciasto, które wystaje poza miskę, nacinamy nożyczkami na 12-13 części.
Każdą z części wywijamy o 180 stopni i odwrócone części smarujemy jajkiem.
Zdejmujemy miskę ze środka ciasta i w jej miejsce sypiemy posiekane pistacje. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.