Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę, wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Kawa, która doskonale nadaje się na poranny zastrzyk energii :-)
Odsłon: 537
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 116
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 243
Jesteś wielbicielem podrobów, to mam dla Ciebie idealny przepis, nie jadłam j...
Odsłon: 427
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 201
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 44
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 116
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 243
Jesteś wielbicielem podrobów, to mam dla Ciebie idealny przepis, nie jadłam j...
Odsłon: 427
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 201
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 44
Składniki
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę, wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Prezydent
Desery
Rolada bezowa z malinami
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Kokosowe kostki
Prezydent
Doskonałe ciasto na wiele okazji. Ciemna masa z dodatkiem dużej ilości czekol...
Odsłon: 32
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to deser, który można przygotować w niespełna godzin...
Odsłon: 1120