Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka z marmoladą, miękka, pyszna, idealna na co dzień i od święta.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5668
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5668
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki i wymieszałam z cukrem pudrem, aż do ich rozpuszczenia. Do rozpuszczonych drożdży dodałam olej, żółtka i jajko. Wszystko wymieszałam trzepaczką do połączenia. Następnie wlałam ciepłe mleko, roztopione masło i mąkę pszenną tortową. Ciasto wyrabiałam przez kilka minut mikserem z hakami, aż ciasto zaczęło odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam marmoladą. Następnie ciasto zwinęłam w roladę. Roladę przekroiłam wzdłuż na pół i zaplotłam w warkocz. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki.