Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i łatwa w przygotowaniu drożdżówka z serem idealne na deser można również zabrać do szkoły czy pracy.
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5074
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13661
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7721
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5074
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13661
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7721
Składniki
Do misy przesiej mąkę dodaj sól, zrób zagłębienie wsyp cukier, cukier waniliowy i drożdże wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto , dodaj żółtka, jajko i roztopione, wystudzone masło.Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ser rozetrzyj widelcem , dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń oraz żółtka, wszystko dokładnie wymieszaj dodaj po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego.Odstaw.
Ciasto wyjmij na opruszoną mąka stolnicę, rozwałkuj na prostokąt. Wzdłuż ciasta na połowie rozłóż ser , przykryj drugą częścią, zlep ciasto. Następnie przetnij ciasto nożem na pół zostawiając z jednej strony nieprzeciętny pasek około 4 cm. Następnie każda z przeciętych części przekręć w koło 2 razy i zlep na końcu. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęła. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Drożdżówkę połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut na złoty kolor.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gładko. Po wystudzeniu drożdżówkę posmaruj lukrem.Smacznego.