Desery Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
W rondelku podgrzewamy szklankę mleko. W misce przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka drożdży cukru, i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
W kolejnej misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Blat podsypać mąką ciasto rozwałkować najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem, posypać brązowym cukrem a następnie cynamonem. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok 4 cm. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu polać cukrem pudrem. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

ElMar 28 października 2018Zgłoś do usunięcia
Słodkie domowe drożdżówki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz