Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki cynamonki
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 2974
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 189
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 2974
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 189
Składniki
W rondelku podgrzewamy szklankę mleko. W misce przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka drożdży cukru, i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. W kolejnej misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat podsypać mąką ciasto rozwałkować najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem, posypać brązowym cukrem a następnie cynamonem. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok 4 cm. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu polać cukrem pudrem. Smacznego!