Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i delikatne drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 90
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 49
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 90
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 127
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 49
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 22
Składniki
Mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki letniego mleka. Mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Masło rozpuszczam.
Mąkę, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, mleko i jogurt umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie wyrabiam na gładką masę. Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej. Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki i układam je na wyrośniętych bułeczkach.
2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 25 g masła zagniatam na kruszonkę, którą posypuję bułeczki. Drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiam do przestygnięcia. Smacznego :)