Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i delikatne drożdżówki z truskawkami i kruszonką
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14298
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19435
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1770
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14298
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19435
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1770
Składniki
Mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki letniego mleka. Mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Masło rozpuszczam.
Mąkę, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, mleko i jogurt umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie wyrabiam na gładką masę. Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej. Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki i układam je na wyrośniętych bułeczkach.
2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 25 g masła zagniatam na kruszonkę, którą posypuję bułeczki. Drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiam do przestygnięcia. Smacznego :)