Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki na jogurcie

Przepis dnia 2021-07-20
Drożdżówki na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1786

Dodano:

Odsłon: 5007

Miękkie i delikatne drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki

  • Składniki na 8 dużych drożdżówek:
  • 2 ¾ szklanki mąki (typ 450 lub 500)
  • 100 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • Dodatkowo:
  • 200-300 g truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki na jogurcie

Przygotowanie

  1. Mleko delikatnie podgrzewam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 2 łyżki letniego mleka. Mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę. Masło rozpuszczam.

  2. Mąkę, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, mleko i jogurt umieszczam w jednej misce i mieszam, a następnie wyrabiam na gładką masę. Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne.
    Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej. Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
    Truskawki kroję na drobne kawałki i układam je na wyrośniętych bułeczkach.

  4. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru pudru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 25 g masła zagniatam na kruszonkę, którą posypuję bułeczki.
    Drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
    Odstawiam do przestygnięcia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń