Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna i lato to moje ulubione miesiące, dlatego nie ma nic lepszego jak drożdżówki z sezonowymi owocami. Te domowe przewyższają wszystkie, które spotkacie w sklepach, a podczas wyrabiania, pieczenia, unosi się wspaniały aromat w całym domu, więc po co kupować, skoro można zrobić samemu :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 155
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 55
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 85
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 155
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 55
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 85
Składniki
Przygotowujemy zaczyn, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy razem. Następnie robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Szybko zarabiamy ciasto i dodajemy jajko, łączymy z pozostałym ciastem, i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki, na koniec wlewamy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy dysk, pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, zimne masło, mąkę i cukier razem mieszamy aż powstaną grudki, dobrym pomysłem jest tutaj wykorzystanie miksera z końcówka do wyrabiania ciasta. W każdym dysku robimy szklanką wgłębienie, wkładamy truskawki, posypujemy kruszonką i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut z termoobiegiem. Smacznego!