Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie. Znikają bardzo szybko z talerza. Zapraszam.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3960
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34229
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1705
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3960
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34229
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1705
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub masła.
Budyń waniliowy: Odlać ok 200 ml mleka, resztę zagotować z masłem. Do odlanego mleka wbić jajko, wsypać proszek budyniowy, cukier, mąkę i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 min. Po tym czasie zdjąć z palnika i przestudzić. Wykonanie ciasta: Zrobić zaczyn - drożdże, 3 łyżki mleka, 1 łyżkę cukru, 1łyżkę mąki razem wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe razem z zaczynem wymieszać w misce i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1-1,5h. Następnie krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 2 cm i wycinać kółka. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie zrobić wgniecenie na środku wyrośniętego kółka drożdżowego ( np kieliszkiem). Do zagłębienia włożyć łyżkę budyniu i łyżkę marmolady. Ciasto wokoło posmarować mlekiem, całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w 170 stopniach. Smacznego.