Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie. Znikają bardzo szybko z talerza. Zapraszam.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10518
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 815
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10518
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4743
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub masła.
Budyń waniliowy: Odlać ok 200 ml mleka, resztę zagotować z masłem. Do odlanego mleka wbić jajko, wsypać proszek budyniowy, cukier, mąkę i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 min. Po tym czasie zdjąć z palnika i przestudzić. Wykonanie ciasta: Zrobić zaczyn - drożdże, 3 łyżki mleka, 1 łyżkę cukru, 1łyżkę mąki razem wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe razem z zaczynem wymieszać w misce i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1-1,5h. Następnie krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 2 cm i wycinać kółka. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie zrobić wgniecenie na środku wyrośniętego kółka drożdżowego ( np kieliszkiem). Do zagłębienia włożyć łyżkę budyniu i łyżkę marmolady. Ciasto wokoło posmarować mlekiem, całość posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w 170 stopniach. Smacznego.