Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłem spróbować czy dżem można wykorzystać w drożdżówkach. Postawiłem na dżem dyniowo-jabłkowy. I potwierdzam - można :)
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 23
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 23
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
Składniki
Mleko podgrzałem z cukrem, dodałem drożdże, wymieszałem i zostawiłem do wyrośnięcia. Mąkę przesiałem do miski, dodałem żółtka, olej, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszałem klika minut robotem z hakami. Zostawiłem do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywałem kawałki, formowałem je w kulki a następnie spłaszczyłem do kształtu bułki. Na środku starałem się zrobić wgłębienie, które napełniałem sporą łyżką dżemu. Zostawiłem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowałem kruszonkę, zimne masło z cukrem i mąką rozcierałem w dłoniach do powstania grudek. Bułeczki posypałem kruszonką i wstawiłem na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.