Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3171

Dodano:

Odsłon: 2901

Pachnące dzieciństwem! Do złudzenia przypominają bułeczki, które chyba do końca życia będę kojarzyła pozytywnie z czasami, kiedy nie wiedziało się co to ''kalorie''. Przepis polecam, bo do złudzenia przypominają te z piekarni. W moim wykonaniu były nieco mniejsze.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych drożdży)
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • + białko do posmarowania
  • Nadzienie:
  • 25 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 50 g rodzynków
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych (u mnie 50 g - lubię)
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 2 skórki skórki pomarańczowej (dodałam płaską łyżkę, drobno posiekaną)
  • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
  • Lukier:
  • 1 - 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do mniej więcej 40 stopni, dodajemy łyżkę cukru i mąki, wsypujemy pokruszone drożdże i ostawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i dolą, dodajemy drożdże i wyrabiamy, pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. W zależności od tego czy używamy maku w całości czy już zmielonego, zaczynamy od zalania go gorącą wodą i zmielenia lub bezpośrednio zalewamy go gorącą wodą (około 300 ml lub więcej), dodajemy cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i zagotowujemy, co gorącej dodajemy masło. Masę doprawiamy miodem, olejkiem migdałowym, cynamonem i skórką. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy masę makową i zawijamy.Odcinamy z powstałej rolady kawałki i przenosimy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Drewnianą łyżką dociskamy bułeczki tak jak na zdjęciu i smarujemy z wierzchy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut.

  3. Do przesianego cukru pudru dodajemy wodę i mieszamy. Lukrujemy przestudzone drożdżówki. W zależności od tego czy lukier będzie zbyt gęsty lub płynny, dodajemy odpowiednio wody lub cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń