Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z malinami i płatkami migdałowymi to doskonały wybór na wyjątkowy deser lub słodkie śniadanie. Te delikatne, maślane bułeczki wypełnione są pyszną konfiturą malinową, która swoją przyjemną kwasowością przełamuje słodycz ciasta. Płatki migdałowe na wierzchu nadają chrupkości i wyjątkowego aromatu, dzięki czemu malinowym drożdżówkom nie można się oprzeć.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj sól, dolej mleko i wbij jajka. Wymieszaj kolejny raz. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj ciasto ok. 10 minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj fragmenty i formuj w dłoniach okrągłe bułeczki. Układaj je w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdej drożdżówki zrób wgłębienie i napełnij dżemem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi. Przykryj odwróconą blaszką i odstaw na ok. 45 minut. Po tym czasie włóż blaszkę z bułeczkami do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj w piecu ok. 25 minut. Upieczone drożdżówki z malinami podawaj po wstępnym ostudzeniu, a po wyłożeniu na talerz posyp cukrem pudrem.