Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z malinami i płatkami migdałowymi to doskonały wybór na wyjątkowy deser lub słodkie śniadanie. Te delikatne, maślane bułeczki wypełnione są pyszną konfiturą malinową, która swoją przyjemną kwasowością przełamuje słodycz ciasta. Płatki migdałowe na wierzchu nadają chrupkości i wyjątkowego aromatu, dzięki czemu malinowym drożdżówkom nie można się oprzeć.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6404
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 339
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13400
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2678
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6404
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 339
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13400
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2678
Składniki
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj sól, dolej mleko i wbij jajka. Wymieszaj kolejny raz. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i zagniataj ciasto ok. 10 minut, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj fragmenty i formuj w dłoniach okrągłe bułeczki. Układaj je w odstępach na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdej drożdżówki zrób wgłębienie i napełnij dżemem. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi. Przykryj odwróconą blaszką i odstaw na ok. 45 minut. Po tym czasie włóż blaszkę z bułeczkami do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj w piecu ok. 25 minut. Upieczone drożdżówki z malinami podawaj po wstępnym ostudzeniu, a po wyłożeniu na talerz posyp cukrem pudrem.