Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki z kruszonka zapraszam po przepis
Polecam.
Odsłon: 671
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4441
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1128
Polecam.
Odsłon: 671
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4441
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1128
Składniki
Kg maki daje do miski wsypuje cukier ,daje aromat,.wlewam rozpuszczony ostudzony tłuszcz, w ciepłym mleku rozpuszczam drożdże wlewam do miski i zagniatam miękkie ciasto odstawiam pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny .
Kruszonka ;zagniatam margarynę z mąką i cukrem ma powstać mokry sypki piasek odstawiam na czas dalszych przygotowań .
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam podsypując mąką by sie nie kleiło do stolnicy .Ciasto dziele na mniejsze kawałki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki większe lub mniejsze .Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubsze placki ,na środku każdego placka robię dnem szklanki dołek gdzie będę wkładać owoce.
Mrożone owoce mieszam z cukrem i łyżką maki u mnie porzeczki daje make po to by wsiąkł w nią nadmiar soku z owoców a cukier bo porzeczki są kwaśne .
Na każdy dołek w cieście układam łyżkę owoców ,boki ciasta smaruje roztrzepanym jajkiem a po owocach posypuje kruszonkę i tak do wyczerpania całości ciasta. Drożdżówki układam na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak by sie nie dotykały ,wyszło mi dwie doze bleachy .
Piekę w nagrzanym piekarniku bez termo obiegu na środkowej półce w 200 stopniach 20 minut ,należy pamiętać ze kiddy piekarnik piecze inaczej .Po dokładne wykonanie przepisu zapraszam na film .Smacznego .