Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, smaczne i ... spałaszowane w dwa dni. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście drożdżówek.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35856
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 134
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 238
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 271
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35856
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 134
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 238
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 271
Składniki
W misce przygotować rozczyn z roztartych drożdży, ciepłego mleka, 1-2 łyżek cukru, 1-2 łyżek przesianej mąki. Po kilkunastu minutach, gdy drożdże już mocno pracują dodać resztę przesianej mąki, wbić jajka i dodać olej. Całość wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi podwoić objętość. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Czarne porzeczki umyć i przesmażyć z cukrem. Cały czas należy mieszać, aby uniknąć przypalenia. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części w celu łatwiejszego wałkowania. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Założyć 1/3 część ciasta z krótszego boku. Następnie tą samą czynność wykonać z drugiego boku. Całość lekko rozwałkować. Ciasto pokroić na 3 cm paski. Każdy pasek przekroić jeszcze raz, ale nie do końca. Zapleść dwa końce ze sobą. Następnie zwinąć w kółko. Tak samo postępować z każdą drożdżówką. Z drugą częścią ciasta wykonać te same czynności. Gotowe drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować rozmąconym jakiem. Należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki jeszcze podrosną. Piec w 180 st. C 20-25 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygną posmarować lukrem.