Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z nutellą

Drożdżówki z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 4087

Dodano:

Odsłon: 3695

Pyszne zakręcone drożdżówki z nutellą

Składniki

  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1 żółtko
  • 100 ml mleka (niecałe 1/2 szklanki)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru (1,5 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 g miękkiego masła (czubata łyżeczka)
  • 1 łyżeczka oleju
  • kilka łyżek nutelli
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z nutellą

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp mąkę, w środku zrób dołek do którego wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka i przysyp całość lekko mąką
    Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min aż drożdże zaczną pracować
    Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz nutelli) i wyrób gładkie ciasto (ok. 7-10 min)
    Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min
    Po tym czasie ciasto przełóż na blat i wyrób przez kilka minut
    Rozwałkuj na cienki kwadrat o boku ok. 20 cm
    Posmaruj cienką warstwą nutelli lub innego nadzienia
    Złóż ciasto na pół i pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm
    Każdy pasek przetnij nożem na pół, zostawiając ok 1 cm łączenia
    Powstałe w ten sposób dwa paseczki, skręć ze sobą, a następnie całość uformuj w wianuszek, sklejając końce ze sobą
    Gotowe drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min
    Przed pieczeniem drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 8-10 min

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń