Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i puszyste bułeczki z polewą czekoladową.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1176
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113523
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1176
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113523
Składniki
Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.
Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu.