Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i puszyste bułeczki z polewą czekoladową.
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1092
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 119
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1092
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 119
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Składniki
Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.
Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu.