Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z polewą czekoladową

Drożdżówki z polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 784

Smaczne, proste i puszyste bułeczki z polewą czekoladową.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g masła
  • 50 g drożdży
  • tabliczka czekolady deserowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieram z mąką i zalewam ciepłym mlekiem. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.

  2. Jaja ucieram z solą i cukrem na puszystą, jednolitą masę. Do jajecznej masy wlewam zaczyn i dodaję mąkę. Zagniatam gładkie ciasto. Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlewam masło do ciasta. Całość zagniatam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu.

  3. Z ciasta robię wałeczki, a następnie zwijam w płaskie ślimaczki. Tak uformowane drożdżówki układam na wyłożonej papierem blaszce i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte drożdżówki piekę około 25 minut w 180 stopniach C. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią drożdżówki zaraz po upieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń