Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49646
Dodano: 17.05.2015
Odsłon: 4003
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie,
do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem.
Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Jagoda50 22 maja 2015Zgłoś do usunięcia
I znów narobiłaś mi smaku,uwielbiam takie bułeczki. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 17 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Ale pychotka,wlasnie ostatnio myslalam o drozdzowkach i Twoje zdjecia mnie motywują do zrobienia,pozdrawiam :)Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

szmalec 17 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Super. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz