Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 732 Ocena: 48637

Dodano:

Odsłon: 3915

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Mniam, mniam... Polecam!

Składniki

  • rabarbar 1/2 kg
  • cukier 5 łyżek
  • ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 50 dkg
  • cukier 5 łyżek
  • drożdże instant 1 opakowanie
  • mleko 250 ml
  • margaryna 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 2 sztuki
  • dodatkowo: surowe białko 1 sztuka, cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
    Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
    Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie,
    do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem.
    Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
    Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

  2. Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 maja 2015 I znów narobiłaś mi smaku,uwielbiam takie bułeczki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 17 maja 2015 Ale pychotka,wlasnie ostatnio myslalam o drozdzowkach i Twoje zdjecia mnie motywują do zrobienia,pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń