Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki z rabarbarem to świetna propozycja na śniadanie do szkoły, przekąskę na piknik lub dodatek do popołudniowej kawy. Stanowią idealnie zrównoważone połączenie słodkiej kruszonki i kwaśnego rabarbaru. Bardzo łatwo możesz przepis modyfikować, dodając inne, ulubione owoce.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 419
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 81
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 419
Składniki
Z mleka odlej pół szklanki. Wrzuć do niej drożdże i łyżeczkę cukru. Rozetrzyj wszystko dokładnie i odstaw na ok. 10-15 minut – do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Masło roztop i wystudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj pozostałe mleko, stopione masło i resztę składników. Na koniec dodaj zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto ręcznie lub robotem kuchennym do przygotowywania ciasta drożdżowego.
Misę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Ciasto podziel na 6 równych kul. Każdą spłaszcz w dłoni na grubość ok. 3-4 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej w sporych odległościach placuszki. Za pomocą dna szklanki lub łyżki zrób w nich wgłębienia.
Drożdżówki przykryj luźno folią spożywczą i zostaw na 15 minut.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wsyp do miski i ugniataj do momentu otrzymania kruszonki. Jeśli masa jest zbyt klejąca się – dodaj mąki. Jeśli jest zbyt sucha – dodaj trochę masła.
Na wyrośnięte drożdżówki połóż pokrojony w kostkę rabarbar. Na wierzch posyp kruszonkę. Jajko rozbełtaj w osobnej miseczce. Posmaruj nim brzegi drożdżówek z rabarbarem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Bułeczki piecz przez ok. 20 minut lub do zezłocenia.