Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z rabarbarem i masą sernikową - przepis Piotra Kucharskiego

Drożdżówki z rabarbarem i masą sernikową - przepis Piotra Kucharskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 12677

Rewelacyjne drożdżówki z rabarbarem i masą sernikową pod cudownie chrupiącą kruszonką według przepisu Piotra Kucharskiego. Z podanych proporcji otrzymałam 10 pięknych dużych drożdżówek.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 100g i 6 łyżek cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • Około 3 pędy rabarbaru
  • garść dowolnych owoców jagodowych, sezonowych
  • 250 g twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 80 g miękkiego masła
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z rabarbarem i masą sernikową - przepis Piotra Kucharskiego

Przygotowanie

  1. MASA SEROWA:

    250 g twarogu 2 żółtka, cukier waniliowy 3 łyżki cukru i 2-3 łyżki śmietany wymieszać, zmiksować na gładką masę.

  2. W misce rozpuścić w 200ml mleka 15g drożdży i 4 łyżki cukru.

  3. Dodać roztrzepane 2 jajka z 1 żółkiem, wymieszać wszystko na jednolitą masę.

  4. Dodać 550 g mąki pszennej i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.

  5. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez ok 3 minuty aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.

  6. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 bardzo miękkiego masła, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.

  7. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

  8. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę. W misce wymieszać 200 g masła, 200g mąki krupczatki i 100g cukru. Rozcierać wszystkie składniki końcówkami palców, aż wszystko się ładnie połączy i powstaną grudki. Wstawić do lodówki. Jeśli nie wykorzystasz całej kruszonki od razu możesz pozostałą część zamrozić.

  9. Przygotować owoce. Umyty rabarbar pokroić na 0,5 cm plasterki. Rabarbaru nie obieramy. Dzięki pokrojeniu na małe kawałki skórka nie będzie nam przeszkadzać, a rabarbar zachowa piękną różową barwę.

  10. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  11. Bułeczki rozwałkować na 0,5 cm placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na każdą drożdżówkę teochę masy serowej. Możesz też oczywiście zrobi" to za pomocą łyżeczki. Na wierzch położyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Ja piekłam bez termoobiegu, z grzałką góra dół. Piec ok. 20 minut, do pięknego zrumienienia.

  13. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń