Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest ktoś kto nie zna smaku drożdżówki z serem... ten przepis to próba odtworzenia tradycyjnego smaku. jak dla mnie to się udał
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17159
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 310
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 915
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7245
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8765
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17159
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 310
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 915
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7245
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8765
Składniki
Przygotować rozczyn, rozkruszyć drożdże do wysokiego garnuszka, łyżką rozetrzeć z niewielką ilością cukru (dwie łyżeczki) następnie dodać łyżkę maki i letniego mleka tyle zęby powstała konsystencja gęstej śmietany. posypać delikatnie mąką żeby nie zrobiła się skorupa. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie gdy drożdże rosną, przesiać mąkę do dużej miski i na czubku kopczyka zrobić głęboki dołek. W misce utrzeć mikserem 3 żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli.
W rondelku roztopić masło nie może być zbyt gorące. Zobaczyć czy rozczyn podwoił swoją objętość jeżeli tak to wlać go do dołka zrobionego w mące i delikatnie wymieszać łyżką, dodać masę jajeczną i resztę letniego mleka jak już się wszystkie składniki połączą to zacząć zagniatać ręką. Wyrabiać tak długo aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, można powoli dodawać roztopione masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie kleić się do ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. nadzienie 3 żółtka utrzeć mikserem z połową cukru, ser i miękkie masło utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Białko z jednego jajka ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać masy serową z jajeczną oraz delikatnie z ubitymi białkami. Jeżeli ciasto już wyrosło można zacząć robić drożdżówki, najlepiej odrywać palcami niewielką ilość ciasta i formować średniej wielkości kulki (ciasto jeszcze będzie rosnąć) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowaną tłuszczem. każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz na środku zrobić dołek np. drugą stroną szklanki. Każde wgłębienie napełnić masą serową i tak powstałe drożdżówki jeszcze przed pieczeniem posmarować jajkiem po upieczeniu będzie piękny złoty kolor. Piec około 10 min w temp. 200c