Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 6140

Czy jest ktoś kto nie zna smaku drożdżówki z serem... ten przepis to próba odtworzenia tradycyjnego smaku. jak dla mnie to się udał

Składniki

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka w tym jedno do posmarowania drożdżówek
  • 10 dag masła
  • łyżka oleju
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 40 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 5 dag masła
  • cukier (według uznania do smaku)
  • 1 cukier waniliowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn, rozkruszyć drożdże do wysokiego garnuszka, łyżką rozetrzeć z niewielką ilością cukru (dwie łyżeczki) następnie dodać łyżkę maki i letniego mleka tyle zęby powstała konsystencja gęstej śmietany. posypać delikatnie mąką żeby nie zrobiła się skorupa.
    odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W czasie gdy drożdże rosną, przesiać mąkę do dużej miski i na czubku kopczyka zrobić głęboki dołek.
    W misce utrzeć mikserem 3 żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli.

  2. W rondelku roztopić masło nie może być zbyt gorące.
    Zobaczyć czy rozczyn podwoił swoją objętość jeżeli tak to wlać go do dołka zrobionego w mące i delikatnie wymieszać łyżką, dodać masę jajeczną i resztę letniego mleka jak już się wszystkie składniki połączą to zacząć zagniatać ręką.
    Wyrabiać tak długo aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, można powoli dodawać roztopione masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie kleić się do ręki.

  3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    nadzienie
    3 żółtka utrzeć mikserem z połową cukru, ser i miękkie masło utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
    Białko z jednego jajka ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać masy serową z jajeczną oraz delikatnie z ubitymi białkami.
    Jeżeli ciasto już wyrosło można zacząć robić drożdżówki, najlepiej odrywać palcami niewielką ilość ciasta i formować średniej wielkości kulki (ciasto jeszcze będzie rosnąć) i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowaną tłuszczem. każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz na środku zrobić dołek np. drugą stroną szklanki.
    Każde wgłębienie napełnić masą serową i tak powstałe drożdżówki jeszcze przed pieczeniem posmarować jajkiem po upieczeniu będzie piękny złoty kolor. Piec około 10 min w temp. 200c

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń