Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 753

Dodano:

Odsłon: 358

Proste do zrobienia drożdżówki zwane krakowskimi z nadzieniem serowym i lukrem cytrynowym, mięciutkie i wilgotne.

Składniki

  • 500g mąki tortowej
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 80g masła
  • 2-3 krople olejku cytrynowego do ciast
  • 500g białego sera mielonego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru do sera
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 250ml mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę z 500g mąki wsypać do miski. Dosypać resztę cukru, cukier waniliowy i wymieszać. Masło roztopić, przestudzić i dolać do mąki z cukrem. Wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobić jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkować je na duży prostokąt. Ser biały (użyłam sera chudego mielonego w kostce) przełożyć do miski i wymieszać dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Ser rozsmarować równomiernie na cieście. Następnie zawinąć obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręcić tym łączeniem na spód i pokroić je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręcić dwa razy wokół własnej osi i tak przygotowane bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jednej blasze z wyposażenia piekarnika układałam sześć bułeczek. Drożdżówki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pierwszą blachę wstawić do zimnego piekarnika i piec je ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą blaszkę piec już tyko 15 minut. Drożdżówki wystudzić, a następnie polać lukrem. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do niego tyle cukru pudru aż powstanie gęsty biały lukier. Bułeczki przechowywałam w pojemniku na ciasto w lodówce, aby były świeże i wilgotne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń