Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do zrobienia drożdżówki zwane krakowskimi z nadzieniem serowym i lukrem cytrynowym, mięciutkie i wilgotne.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 42
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 56
Ziemniaki pieczone z sosem tzatziki.
Odsłon: 724
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 42
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 56
Ziemniaki pieczone z sosem tzatziki.
Odsłon: 724
Składniki
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę z 500g mąki wsypać do miski. Dosypać resztę cukru, cukier waniliowy i wymieszać. Masło roztopić, przestudzić i dolać do mąki z cukrem. Wbić jajko, dodać wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobić jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkować je na duży prostokąt. Ser biały (użyłam sera chudego mielonego w kostce) przełożyć do miski i wymieszać dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Ser rozsmarować równomiernie na cieście. Następnie zawinąć obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręcić tym łączeniem na spód i pokroić je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręcić dwa razy wokół własnej osi i tak przygotowane bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jednej blasze z wyposażenia piekarnika układałam sześć bułeczek. Drożdżówki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pierwszą blachę wstawić do zimnego piekarnika i piec je ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą blaszkę piec już tyko 15 minut. Drożdżówki wystudzić, a następnie polać lukrem. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do niego tyle cukru pudru aż powstanie gęsty biały lukier. Bułeczki przechowywałam w pojemniku na ciasto w lodówce, aby były świeże i wilgotne.