Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem:

Drożdżówki z serem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 5185

Dodano:

Odsłon: 6316

Bardzo smaczne, pachnące i delikatne domowe drożdżówki z serem.

Składniki

  • 3 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • Masa serowa:
  • 250 g sera śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z serem:

Przygotowanie

  1. Do niewielkiego naczynia wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i wsypać dwie pełne łyżki mąki.
    Dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże "ruszyły"

    Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukry, sól i wyrośnięte drożdże.
    Wyrobić ciasto.
    Dodać żółtka i stopione, letnie masło.
    Dokładnie wyrabiać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i rozwałkujemy na kształt prostokąta.
    Na całej powierzchni równomiernie rozsmarowujemy masę serową:



    Zawijamy od góry i od dołu po 1/3 części ciasta.
    Tniemy na 4-5 cm pasy i "przekręcamy" każdy pas w połowie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju lub masła. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym żółtkiem . Pieczemy 15-20 minut.
    Po lekkim przestygnięciu- bułki lukrujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń