Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane drożdżówki z masą serową i lukrem
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 358
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 358
Składniki
Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki połącz w misce Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min) Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia (ok. 5-10 min) Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj miskę mokrą ściereczką Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60-90 min)
Masa serowa: Twaróg rozdrobnij za pomocą blendera Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia
Drożdżówki z serem: Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną lekko mąką Wyrabiaj ciasto przez kilka minut a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm Na cieście rozprowadź równą warstwę masy serowej Zwiń w ciasny rulon * Jeśli zwiniesz ciasto zaczynając od dłuższego boku, drożdżówki wyjdą nieco mniejsze. Jeśli zaczniesz od boku krótszego, będą większe. Rulon pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia * Zostaw dosyć duże odstępy, drożdżówki powinny urosnąć jeszcze dwukrotnie. Przykryj drożdżówki mokrą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min Na glazurę wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj wyrośnięte drożdżówki Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17 min (grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posmaruj lukrem