Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżówki z ciasta drożdżowego.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 677
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 77
Składniki
W misie miksera umieszczamy 25 g świeżych drożdży, łyżkę cukru dwie łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki ze sobą łączymy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 do 15 minut. Kiedy rozczyn będzie gotowy znacznie podwoi swoją objętość.
Dodajemy pozostałą mąkę, cukry, sól,żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy na najniższych obrotach miksera około 15-20 minut aż będzie gładkie i jednolite. Można również wyrobić ręcznie wtedy wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk i będzie elastyczne. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą widelca do połączenia. Żółtko oraz mleko rozkłócamy ze sobą.
Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, zagniatamy kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy przygotowanym nadzieniem i składamy na trzy części. kroimy na około 4cm paski. Skręcamy dwukrotnie i przekładamy drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. przykrywamy folią stretch oraz ściereczką na 15 minut. Po tym czasie smarujemy drożdżówki rozkłócone żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do zimnego piekarnika, po czym od razu ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Smacznego.