Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki wychodzą naprawdę wyśmienicie, dlatego robię je często, bo mojej rodzince bardzo smakują, rozchodzą się w mig :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbowanie przepisu. Drożdżówki mogą być również z innymi dodatkami lub owocami. Z poniższego przepisu wyjdzie 9-11 sztuk.
blacha z piekarnika lub inna dowolna forma do pieczenia, kubek o średnicy ok. 10 cm, szklanka z wąskim dnem, wałek do ciasta
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki. Następnie ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm grubości. Wykrawamy koła dużym kubkiem (ok. 10 cm średnicy) i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową, czyli ser mieszamy z cukrem pudrem i ew. ze śmietaną lub żółtkami na jednolitą masę. Następnie mniejszym spodem od szklanki wciskamy, żeby powstały dołki. W te dołki dajemy po 2 łyżki sera. Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni góra-dół. Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia. Drożdżówki są mięciutkie i rozpływają się w ustach, polecam :-) SMACZNEGO!!!