Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 405
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15286
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3170
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 405
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15286
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3170
Składniki
Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.
W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.