Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 469 Ocena: 10387

Dodano:

Odsłon: 3606

Oto kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych.

Składniki

  • Drożdżówki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko L
  • 1 żółtko z jajka L
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • ...
  • Nadzienie:
  • 250g jagód (mogą być mrożone)
  • 250g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60g zimnego masła
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.

  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

  3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.

  4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką.

  5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń