Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione drożdżówki, tym razem bardzo klasycznie - ser, truskawki i chrupiąca kruszonka. Warto skorzystać z kończącego się już sezonu na truskawki.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 121
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 500
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 220
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 121
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 500
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 220
Składniki
Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.
W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.