Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe drożdżówki z truskawkami i serem są dość pracochłonne, ale tak smakowite, że warto poświęcić im nieco czasu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 48
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2411
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 666
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 48
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2411
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 666
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Składniki
Mleko wymieszaj z 1 łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Dodaj pokruszone drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki przesiej przez sitko. Wymieszaj z łyżką cukru, cukrem waniliowym. Dodaj 2 jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrób mikserem na gładkie ciasto. Podczas miksowania dodaj masło.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) na około godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Wykrój z niego krążki o średnicy około 1o cm. Resztę ciasta zagnieć i rozwałkuj ponownie. Wycinaj krążki, dopóki wystarczy ci ciasta.
Przygotuj nadzienie: Utrzyj cukier z żółtkami. Dodaj masło, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Połącz z serem. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.
Krążki z ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryj ściereczką i poczekaj 15 minut, aż podrosną. Następnie w każdym krążku zrób wgłębienie (np. z użyciem szklanki) i wypełnij je przygotowanym wcześniej nadzieniem serowym. Ułóż na nim po kilka kawałków truskawek. Oprósz je płatkami migdałów. Brzegi krążków posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw drożdżówki z truskawkami i serem na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-30 minut.