Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, puszyste, słodkie drożdżówki na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97190
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97190
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1923
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5761
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, olej i jajko, dodać masę drożdżową i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (jesli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem, dodac pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Wyrośniete ciasto podzielic na 16 równych części, Każdą rozwałkować
na środek wyłozyć 1 łyżeczkę twarogu
uformować drożdżówki
połozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować mlekiem
Piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
Wierzch można polać lukrem. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego :-)