Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, puszyste, słodkie drożdżówki na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek :-)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3621
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 133
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3621
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 133
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, olej i jajko, dodać masę drożdżową i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (jesli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem, dodac pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Wyrośniete ciasto podzielic na 16 równych części, Każdą rozwałkować
na środek wyłozyć 1 łyżeczkę twarogu
uformować drożdżówki
połozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować mlekiem
Piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.
Wierzch można polać lukrem. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego :-)