Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1453

Dodano:

Odsłon: 9859

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe i twaróg - takie połączenie jest idealne :)

Składniki

  • Składniki na około 12 drożdżówek:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • Składniki na masę twarogową:
  • 300 g twarogu
  • 2 łyżeczki ksylitolu / cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z twarogiem

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję masę twarogową. Twaróg umieszczam w misce i dokładnie rozgniatam widelcem. Dodaję ksylitol (albo cukier), śmietanę i wanilię i dokładnie mieszam. Teraz przygotowuję ciasto.
    Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wlewam do tego wyrośnięte drożdże i letnie mleko. Składniki mieszam i kiedy się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 0,5 cm (długość wyjdzie sama). Połowę rozwałkowanego ciasta smaruję od krótszej strony przygotowaną masą twarogową i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 3 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam trzy razy i doklejam do pierwszego końca.

  3. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.
    Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardia62 20 kwietnia Dobry wieczór. Mam pytanie - ile pojemności maja szklanki u was (bo ja mam przeróżne - 160/ 180/ 220 i 250 ml. Także nie mam pojęcia o jakich piszecie... Serdecznie dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 marca Ale smakowite,az się zaśliniłam...pycha...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 lutego Super!W takim wydaniu,z serem....moje ulubione :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń