Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-08-2020
Pulchne bułeczki z masą twarogową i jagodami, a do tego, orzeźwiający miętowy lukier. Typowo letnia propozycja
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1233
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457834
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1486
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 597
Składniki
Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka. Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować masę twarogową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać Jagody oczyścić i umyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry. Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości. Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko. Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać do powstania gładkiego lukru. Wystudzone bułeczki, polukrować.