Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-08-2020
Pulchne bułeczki z masą twarogową i jagodami, a do tego, orzeźwiający miętowy lukier. Typowo letnia propozycja
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9710
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4481
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9710
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4481
Składniki
Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka. Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować masę twarogową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać Jagody oczyścić i umyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry. Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości. Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko. Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać do powstania gładkiego lukru. Wystudzone bułeczki, polukrować.