Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

Przepis dnia 2020-08-02
Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1725

Dodano:

Odsłon: 587

Pulchne bułeczki z masą twarogową i jagodami, a do tego, orzeźwiający miętowy lukier. Typowo letnia propozycja

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g. drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g. masła
  • Masa twarogowa:
  • 250 g. twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka jagód
  • Lukier:
  • 2 łyżki suszonych liści mięty
  • gorąca woda
  • 5-6 łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka.
    Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło.
    Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Przygotować masę twarogową.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
    Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać

    Jagody oczyścić i umyć.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.

  3. Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry.
    Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.

  5. Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości.
    Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
    Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać
    do powstania gładkiego lukru.

    Wystudzone bułeczki, polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń