Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie puszyste i lekkie drożdżówki z masą makową
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 345
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 619
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1287
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 345
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 619
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1287
Składniki
Masa makowa cz. I: W garnku umieść wszystkie składniki oprócz jajka i cukru pudru. Gotuj na małym ogniu aż mleko odparuje (ok. 5 min). Odstaw do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do dużego kubka lub miseczki (pamiętaj że zaczyn kilkukrotnie urośnie więc naczynie musi być odpowiednio duże). Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru (odebraną z cukru przygotowanego do robienia drożdżówek), następnie dodaj 2 łyżki mąki i ok. 5 łyżek ciepłego mleka, tak aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (mąka i mleko również odebrane ze składników na ciasto). Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min aż zaczyn znacznie urośnie (ok. trzykrotnie). W tym czasie żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min aż masa będzie gęsta i jasna. Do miski wsyp pozostałą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min). * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego, jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski i do rąk. Następnie wlej przestudzone, roztopione masło oraz olej i ponownie wyrób aż wszystko się dobrze połączy (ok. 5-10 min). Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą a następnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min (ciasto musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość, jeśli po 40 min nie urosło, zostaw je na dłużej).
Masa makowa cz. II: Pod koniec rośnięcia ciasta dokończ przygotowywanie masy makowej: żółtko utrzyj z cukrem pudrem przez kilka minut, dodaj przestudzony mak i dokładnie wymieszaj. Białko ubij mikserem na sztywno, dodaj do masy makowej.
Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto uderz pięścią żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na dwie równe części, jedną włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw na później. Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm tworząc prostokąt z którego jeden bok jest dłuższy. Na ciasto wyłóż połowę masy makowej i rozprowadź równomiernie, zostawiając nieco odstępu od brzegów ciasta. Dłuższy bok ciasta złóż do środka, a następnie przykryj go drugim bokiem ciasta. Złożone w ten sposób ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy z takich pasków skręć dwukrotnie tworząc coś na kształt spiralki. Gotowe drożdżówki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. * Zobacz na filmie jak wykonać drożdżówki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół) i przygotuj drożdżówki z drugiej części ciasta. Drożdżówki piecz przez ok. 13 min na środkowej półce do zrumienienia.
Lukier: Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji. Polej przestygnięte drożdżówki.