Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Drożdżówki zwijane z makiem
  • Ciasta
  • Przepis na

Drożdżówki zwijane z makiem

25.09.2020 Odsłon: 3879
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
SlodkiBlog
SlodkiBlog

Niesamowicie puszyste i lekkie drożdżówki z masą makową

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7601

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1071

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 7780

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6227

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 577

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 721

do 30 min 30 min
9
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7601

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1071

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 7780

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6227

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 577

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 721

do 30 min 30 min
9
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Drożdżówki zwijane z makiem
Autor:
SlodkiBlog
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki (2 i 1/2 szklanki)
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) (3/4 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru / 4 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • Masa makowa:
  • 100 g suchego maku mielonego
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Lukier:
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1

Masa makowa cz. I: W garnku umieść wszystkie składniki oprócz jajka i cukru pudru. Gotuj na małym ogniu aż mleko odparuje (ok. 5 min). Odstaw do wystudzenia.

2

Ciasto drożdżowe: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do dużego kubka lub miseczki (pamiętaj że zaczyn kilkukrotnie urośnie więc naczynie musi być odpowiednio duże). Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru (odebraną z cukru przygotowanego do robienia drożdżówek), następnie dodaj 2 łyżki mąki i ok. 5 łyżek ciepłego mleka, tak aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (mąka i mleko również odebrane ze składników na ciasto). Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min aż zaczyn znacznie urośnie (ok. trzykrotnie). W tym czasie żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min aż masa będzie gęsta i jasna. Do miski wsyp pozostałą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min). * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego, jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski i do rąk. Następnie wlej przestudzone, roztopione masło oraz olej i ponownie wyrób aż wszystko się dobrze połączy (ok. 5-10 min). Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą a następnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min (ciasto musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość, jeśli po 40 min nie urosło, zostaw je na dłużej).

3

Masa makowa cz. II: Pod koniec rośnięcia ciasta dokończ przygotowywanie masy makowej: żółtko utrzyj z cukrem pudrem przez kilka minut, dodaj przestudzony mak i dokładnie wymieszaj. Białko ubij mikserem na sztywno, dodaj do masy makowej.

4

Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto uderz pięścią żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na dwie równe części, jedną włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw na później. Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm tworząc prostokąt z którego jeden bok jest dłuższy. Na ciasto wyłóż połowę masy makowej i rozprowadź równomiernie, zostawiając nieco odstępu od brzegów ciasta. Dłuższy bok ciasta złóż do środka, a następnie przykryj go drugim bokiem ciasta. Złożone w ten sposób ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy z takich pasków skręć dwukrotnie tworząc coś na kształt spiralki. Gotowe drożdżówki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. * Zobacz na filmie jak wykonać drożdżówki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół) i przygotuj drożdżówki z drugiej części ciasta. Drożdżówki piecz przez ok. 13 min na środkowej półce do zrumienienia.

5

Lukier: Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji. Polej przestygnięte drożdżówki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki