Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy kwiat

Drożdżowy kwiat

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowy kwiat"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 2 dag drożdży 4 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki konfitury śliwkowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzyj z cukrem, mąką, mlekiem. Margarynę rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj sól, jajko, margarynę, cukier, cukier waniliowy i zaczyn. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

  2. Ciasto zagnieć, podziel na 6 części. Blaszkę z kominem wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Z ciasta uformuj placki,nałóż łyżeczkę konfitury i zlep. Bułeczki ułóż w blaszce, posmaruj jajkiem, odstaw na 10 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.

  3. CZAS: około 2 godziny

  4. Katarzyna Grochola z Wielkiej Wsi

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń