Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowy kwiat"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Drożdże utrzyj z cukrem, mąką, mlekiem. Margarynę rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj sól, jajko, margarynę, cukier, cukier waniliowy i zaczyn. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ciasto zagnieć, podziel na 6 części. Blaszkę z kominem wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Z ciasta uformuj placki,nałóż łyżeczkę konfitury i zlep. Bułeczki ułóż w blaszce, posmaruj jajkiem, odstaw na 10 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.
CZAS: około 2 godziny
<strong>Katarzyna Grochola z Wielkiej Wsi</strong>Źródło: Dobry Tydzień