Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2021
Puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Idealne jesienne ciasto.
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy.
Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że św...
Odsłon: 1895
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 4480
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 25
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 321
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 121
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 28
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 4480
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 25
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 321
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 121
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 28
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Dokładnie zagniatamy - ciasto ma być elastyczne, gładkie i odchodzić od rąk. Zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie kroimy jabłka i dynię na niedużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny, dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt prostokąta.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy roladę. Przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli będzie się przypiekać z góry, można przykryć pergaminem (ja tego nie zrobiłam jak widać ;) ).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przepisy Desery
Desery
Lizaki z ananasa z grilla
Desery
Deserki z truskawkami
Desery
Serowe chrupki - mini pączusie
Desery
Miętusek - orzeźwiające, miętowe ciasto
Lizaki z ananasa z grilla
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 28
Deserki z truskawkami
Dzisiaj dla moich przyjaciół przygotowałam pyszne deserki z truskawkami, ubit...
Odsłon: 97