Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pyszne choć niedrogie. Czas poświęcony na przygotowanie go rekompensuje smak,który pamiętam z dzieciństwa.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1573
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231992
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5066
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1573
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231992
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5066
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Wierzch smarujemy marmoladą i zwijamy w roladę. Następnie roladę przekrawamy wzdłuż na pół. Końce zlepiamy ze sobą, a długie części zaplatamy zakładając jedną na drugą. Zakręcamy całość w koło zlepiając końce. Powstanie nam wieniec, który układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą. Smacznego!