Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy zawijaniec z makiem

Drożdżowy zawijaniec z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 501

Ciasto z tego przepisu wyszło mega miękkie, puszyste i wilgotne. W połączeniu z masą makową i kruszonką, jest to dla mnie wypiek idealny.

Składniki

  • Ciasto:
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g cukru pudru
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1/4szkl. oleju
  • 100g masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 białko
  • Kruszonka:
  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 70g mąki pszennej tortowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowy zawijaniec z makiem

Przygotowanie

  1. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło do ciasto stopiłam w rondelku i przestudziłam. Drożdże wkruszyłam do miseczki i dodałam do nich połowę cukru pudru. Drożdże z cukrem roztarłam widelcem. Dodałam żółtka, jajko i olej i wymieszałam łyżką. Dodałam ciepłe mleko, roztopione masło, szczyptę soli, mąkę i resztę cukru. Mikserem z hakami wyrobiłam ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podsypując mąką ponownie je zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam masą makową. Każde ciasto zwinęłam w roladę i nacięłam ją wzdłuż, nie przecinając jednego brzegu. Powstałe dwa pasy ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto wystudziłam na kratce, a następnie pokroiłam na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń