Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Duet szpinakowo-ryżowy z cieciorką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Rodzynki opłucz na sitku, osącz i dodaj do ryżu 3 min przed końcem gotowania. Migdały upraż na suchej patelni. Gdy tylko zaczną się lekko rumienić, od razu przesyp je na talerzyk.
Cieciorkę przełóż na durszlak, przepłucz zimną wodą, osącz. Szpinak bardzo dokładnie opłucz. Pomidorki umyj, wytrzyj i potnij na połówki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak.
Gdy listki zmiękną, dołóż cieciorkę i pomidory. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 2 min. Do składników dołóż serek (wybierz taki o kremowej konsystencji), dokładnie wymieszaj.
Przypraw sosem sojowym i pieprzem. Ugotowany ryż ew. osącz, wymieszaj z migdałami. Przesyp na półmisek. Na to wyłóż szpinak.Źródło: Tina